Skład:

Mięso wieprzowe np. łopatka
Boczek wędzony
2 rodzaje kiełbasy
0,5 kg kapusty kiszonaj
Biała kapusta objętościowo nie mniej niż kiszonej
koncentrat pomidorowy
Dowolne suszone grzyby
Powidła
Majeranek
Sól, pieprz
Liście laurowe
Olej


Czas przygotowania
Poziom trudności

Każdy ma jakiś tam swój wyrobiony przepis na dobry bigos. Moja wersja jest intensywna w smaku wyczuwalnie kwaśna, lecz odrobinę słodkawa. Forma gęsta do spożycia widelcem (Powinna być mocno odparowana).
Namaczamy w szklance suszone grzyby. Poszatkowaną kapustę kiszoną i świeżą gotujemy razem ok 40 min. Na 0,5 kg kwaśnej należy dosypać tyle słodkiej by wydawało się że jest jej tyle samo lub nawet więcej. (Wagowo nie mam pojęcia jak to wychodzi). W międzyczasie obsmażamy pokrojone w kostkę mięso na oleju roślinnym i zalewamy na patelni wodą. Gotujemy min. 30 min. (Tak by mięso nie było już całkowicie ugotowane) Gdy woda wyparuje dorzucamy pokrojoną kiełbasę oraz boczek. I podsmażamy kilka minut. Odstawiamy na bok. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby. Jeśli w kapuście wody jest już nie wiele dodajemy koncentrat pomidorowy (Najlepiej dobrej firmy, taki droższy, w bigosie to wg mnie bardzo ważne). Dorzucamy liść laurowy i czubatą łyżkę powideł. Następnie wrzucamy mięso z wędlinami, majeranek i mieszamy całość. Po 20 minutach doprawiamy do smaku solą, pieprzem, i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy bigos wystygnie (Najlepiej na drugi dzień) odgrzewamy i podajemy z pieczywem.

Może zaciekawić Cię również...
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit