Skład:
Cukinia
Młode ziemniaki
Marchewka
Groszek cukrowy (najlepiej świeży)
Jajko
Bułka tarta
Masło
Olej roślinny
sól, pieprz


Czas przygotowania
Poziom trudności

Młodą cukinię kroimy w plastry na grubość palca, starszą dodatkowo obieramy ze skórki. Solimy z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu z obu stron i odstawiamy. Następnie podobnie jak do schabowych (z pominięciem mąki) rozprowadzamy na jednym talerzu jajko z odrobiną wody, a na drugim bułkę tartą. Cukinie powinny chwilę poleżeć w przyprawach, dlatego w między czasie gotujemy ziemniaki, oraz kroimy w drobną kostkę marchew, którą następnie podgotowujemy razem z groszkiem na patelni w lekko osolonej wodzie. Gdy woda wyparuje a marchewka zmięknie dodajemy masło i odrobinę pieprzu, następnie delikatnie obsmażamy całość. Cukinie maczamy w jajku, później w bułce tartej, ponownie w jajku i znów w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem który powinien być rozprowadzony po całej patelni. Na minimalnym ogniu obsmażamy z obu stron tylko jeden raz. Spód jest gotowy gdy panierka nabiera koloru mocno złotego. Ugotowane ziemniaki mieszamy z odrobiną masła i posiekanym koperkiem. Kolejne ciekawe danie na upalne dni.

Może zaciekawić Cię również...