Skład:
Fasola jaś lub inna 1kg
Kiełbasa
Wędzony boczek
Marchew
Przecier pomidorowy
Sól i pieprz
Słodka i ostra papryka w proszku
Natka pietruszki
Majeranek
Ziele angielskie i liść laurowy
Margaryna
Mąka
Chleb


Czas przygotowania
Poziom trudności

Obojętne czy fasola będzie duża, średnia czy mała gotujemy do momentu aż podmuchem z ust zauważymy że skórka pęka. Suszoną fasolę trzeba namoczyć w wodzie w chłodnym miejscu przez noc. Dobrze jest też w przypadku suszonej namoczonej już fasoli zagotować ją i po kilku godzinach gdy wystygnie postawić na ogniu ponownie. Mamy wówczas pewność że niektóre nie pozostaną twarde w środku. Podczas gotowania podsmażamy na patelni pokrojony w kostkę boczek z kiełbasą i kroimy w drobną kostkę marchewkę. Gdy fasolka dojdzie dorzucamy do niej marchewkę, solimy, dajemy pieprz, ziele, liść, przecier pomidorowy i magę. Po 15 minutach dorzucamy usmażone wędliny, łyżeczkę majeranku oraz paprykę w proszku słodkiej dwie łyżeczki, ostrej pół lub więcej wg upodobania. (Te dwie przyprawy dobrze dać właśnie pod koniec gotowania gdyż za długo gotowane mogą spowodować lekką goryczkę w zupie). Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i w międzyczasie robimy zasmażkę: Na czubatą łyżkę margaryny wystarczy łyżka mąki. Mieszamy cały czas aż mąka nabierze delikatnego beżowego koloru. Nad fasolą powinno znajdować się minimum 10cm wywaru w przypadku nieco większego garnka, gdyż fasolka później i tak dużo go wypije. Jeśli ktoś preferuję bardziej rzadką wersję dolewamy nawet wody więcej. Wlewamy zasmażkę do garnka od razu mieszając. Doprawiamy gdy czegoś brakuję, 5 min. i gotowe. Podajemy z odrobiną świeżej natki pietruszki oraz chlebem.

Może zaciekawić Cię również...