Skład:

Pojedynczy filet z kurczaka

Masło

Świeży koperek

Kasza gryczana

Sól lub vegeta (najlepiej własnej roboty)

Ziele angielskie

Mąka

Śmietana 12%


Czas przygotowania
Poziom trudności

Nazwa dania ma tytuł osobisty i sentymentalny. 😉 A jest to bardzo proste, niedrogie i delikatne danie które zasmakuje nawet maluchom (o ile lubią kaszę gryczaną, którą zawsze można przecież zastąpić np. jakimś pure). Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem niecałe 30 min. Dodajemy sól lub vegete, ziele angielskie oraz drobno posiekany koperek. W międzyczasie stawiamy do gotowania kaszę gryczaną, a następnie odrobinę mąki z kwaśną śmietaną rozprowadzamy w szklance z zimną wodą (mniej więcej w proporcjach na 1/3 szklanki wody dwie łyżeczki mąki i dwie śmietany). Dolewamy trochę gotującego się wywaru z gulaszu dla zahartowania, mieszamy całość i dolewamy do mięsa. 5-10 minut i gotowe. (Dobrze zamieszać całość kilka razy).
Dodatkiem do tego dania doskonale pasują różnego typu ogórki czy to kiszone, konserwowe, w zalewie musztardowej… Ja takie trzy gatunki mając akurat w domu z reguły używam. Smacznego.

Może zaciekawić Cię również...
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit