Skład:

0,5 kg chudego mięsa wołowego
kawałek pora
1 cebula
musztarda
sos sojowy
estragon lub cząber
sól
pieprz
olej
koncentrat pomidorowy
mąka


Czas przygotowania
Poziom trudności

Mięso wołowe kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w piórka por oraz cebulę, łyżkę musztardy i świeżo zmielony pieprz. Zalewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem godzinę. Po godzinie w miarę potrzeby dolewamy wody, dodajemy sos sojowy, zioło, i łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszamy całość i pozostawiamy na niewielkim ogniu na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie gulasz powinien posiadać konsystencję rozgotowanej pory i cebuli a mięso powinno być już kruche. Jeśli tak dosalamy potrawę w miarę potrzeby i dolewamy mąkę rozprowadzoną w szklance zimnej wody. (W zależności jak dużo sosu chcemy mieć np. na jedną szklankę wody dwie łyżki mąki). Przed wlaniem do gulaszu dolewamy do szklanki kilka łyżeczek wrzącego sosu z gulaszu by zahartować zawiesinę. Mieszamy całość od razu i po 5 minutach gulasz gotowy. Podajemy najlepiej z pure i ulubioną sałatką, lub innym dowolnym dodatkiem ogórek kiszony, papryka marynowana co kto woli 😉

Może zaciekawić Cię również...
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit