Skład:
dynia
jajko
bułka tarta
masło
olej roślinny
wegeta własnej roboty lub sól
pieprz
odrobina imbiru (wystarczy w proszku)
ziemniaki
mleko


Czas przygotowania
Poziom trudności

Oporządzoną cukinię kroimy na kawałki wielkości małych kotletów i w przypadku starszego owocu przekrawamy w poprzek by grubość plastra nie przekraczała 1cm. Solimy z obu stron, dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę imbiru. Całość odstawiamy minimum na godzinę by cukinia oddała soki i odrobinę zmiękła. Następnie obtaczamy każdy kawałek podobnie jak w przypadku kotletów w jajku i ostatecznie w bułce tartej. (Mąka jest zbędna, gdyż bułka tarta i tak bywa kłopotliwa w przyklejaniu się do dynii). Kotlety kładziemy na rozgrzanym oleju z odrobiną masła i smażymy na małym ogniu pod przykryciem max 10min. Następnie delikatnie obracamy dynię by nie poszarpać panierki i smażymy z drugiej strony kolejne 5-10min. Kotlety są gotowe gdy z obu stron nabiorą złocistej panierki. Pure przygotowujemy z odrobiną masła i mleka. Całość podajemy z dowolnym dodatkiem.

Może zaciekawić Cię również...
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit