Skład:

Duże grube marchewki
Orzechy włoskie
Cebula
Zielenina np: zielona pietruszka, koperek, kolendra
Oliwa z olieek
Sól


Czas przygotowania
Poziom trudności

Można robić nadziewaną cukinię, bakłażan, papryki, pieczarki, kalarepę itp, więc można przecież i marchewkę. 🙂
Marchew obgotowujemy w lekko osolonej wodzie tak by była aldente i odstawiamy do ostudzenia. Następnie kroimy w drobną kostkę cebulę, siekamy orzechy, oraz zieleninę. Mieszamy całość z dodatkiem szczypty soli i oliwy z oliwek. Ostudzoną marchew wydrążamy do postaci kadłubów. Wydrążone kawałki marchewki dodajemy do farszu, który na koniec dusimy na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Gdy woda wyparuje napełniamy farszem marchewki i układamy do brytfanki na spodzie odrobinę polanej oliwą. Wkładamy na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180st. Gotowe. Można podawać z frytkami, smakuje też z ziemniakami jak i solo.

Może zaciekawić Cię również...
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit