Skład:
0,5kg mięsa wieprzowego
0,5kg mięsa wołowego
Słodka papryka czerwona, żółta, zielona
2 ogórki kiszone
0,2 dag pieczarek
Przecier pomidorowy
Cebula
3 ząbki czosnku
Mąka
Zielona pietruszka
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Zioło typu cząber, rozmaryn lub estragon
Maga


Czas przygotowania
Poziom trudności

Mięso wołowe kroimy w kostkę, obsmażamy ze wszystkich stron i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy niecałą godzinę. W międzyczasie obsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę wieprzowinę i odstawiamy. Ogórki kiszone kroimy w cienkie plastry, a pieczarki i papryki w kostkę. Mięso wieprzowe dorzucamy do gotującego się mięsa wołowego na 30 minut dodając sól, pieprz, liść, ziele po czym dorzucamy ogórki kiszone i pieczarki. Po ok. 20 minutach dodajemy przecier pomidorowy oraz paprykę i przyprawiamy ziołami. Następnie ząbki czosnku i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Rozpuszczamy w szklance mąkę z wodą. Łyżka lub dwie. Nie więcej bo zrobi nam się gulasz. Gotujemy 15-20 minut. Spożywamy 🙂

Można zrobić wersję bez mięsa wołowego, wówczas mamy dużo szybciej danie.

Może zaciekawić Cię również...