Skład:

5kg szynki
5kg łopatki
2kg podgardla

1 duży ząbek czosnku na 1kg mięsa lub 2 małe
1,5 dag peklosoli na 1kg mięsa
4 dag grubo zmielonego pieprzu na całość
1l wody i 7 dag cukru na całość


Czas przygotowania
Poziom trudności

Pierwsza w życiu kiełbasa własnej roboty. Mięso poporcjować na trzy grupy: chude i tłustawe oraz podgardle. Chude kawałki oraz podgardle zmielić na grubych oczkach, a brzydkie kawałki na cieńkich, najbrzydsze zagotować z kaszą psu, gwarantuje że będzie zadowaolony 😉 Minimum 0,5h ugniatać wszystko ręcznie. Napełnić jelita maszynką. Zadbać by kiełbasy nie były mokre przed włożeniem do wędzoka. Najlepiej osuszyć przy otwartym i wędzić ulubionym drewnem owocowym w temp. 40-60 st. ok 4h. Ja wędzę tym co mam aktualnie co padło tym razem na jabłoń, wiśnię i śliwę. Do części farszu dołożyłem lekko roztłuczone owoce jałowca i odrobinę syropu z zagotowanych owoców jałowca. Proporcje? To już na wyczucie nie potrafię określić zależy do jakiej ilości mięsa… grunt żeby nie przesadzić. Warto eksperymentować kiełbasa oddana do suszenia wyszła MEGA. Część pozostawiłem w wersji kiełbasy białej, czyli nie została uwędzona. Do niej (do farszu) dodatkowo dosypałem majeranku.

Może zaciekawić Cię również...
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit