Skład:
Wieprzowa łopatka
Kapusta kiszona
Miód
Ziele angielskie
liście laurowe
Sól
Pieprz
Czosnek
Majeranek
Olej
Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem, oblewamy odrobinę miodem, krztyną oleju i wrzucamy kilka ziaren ziela oraz liść laurowy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Kapustę w tym czasie dusimy w garnku. Wyjmujemy mięso i obsmażamy z każdej strony na patelni. Gdy mięso zacznie nabierać koloru zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę majeranku. Ugotowaną kapustę smażymy na osobnej patelni z dodatkiem oleju. Gdy nabierze koloru i będzie w miarę „sucha” kładziemy na talerz a na niej łopatkę. Podawać z ziemniakami w dowolnej formie.