Skład:
Pojedynczy filet z kurczaka
Masło
Świeży koperek
Kasza gryczana
Sól lub vegeta (najlepiej własnej roboty)
Ziele angielskie
Mąka
Śmietana 12%
Nazwa dania ma tytuł osobisty i sentymentalny. 😉 A jest to bardzo proste, niedrogie i delikatne danie które zasmakuje nawet maluchom (o ile lubią kaszę gryczaną, którą zawsze można przecież zastąpić np. jakimś pure). Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem niecałe 30 min. Dodajemy sól lub vegete, ziele angielskie oraz drobno posiekany koperek. W międzyczasie stawiamy do gotowania kaszę gryczaną, a następnie odrobinę mąki z kwaśną śmietaną rozprowadzamy w szklance z zimną wodą (mniej więcej w proporcjach na 1/3 szklanki wody dwie łyżeczki mąki i dwie śmietany). Dolewamy trochę gotującego się wywaru z gulaszu dla zahartowania, mieszamy całość i dolewamy do mięsa. 5-10 minut i gotowe. (Dobrze zamieszać całość kilka razy).
Dodatkiem do tego dania doskonale pasują różnego typu ogórki czy to kiszone, konserwowe, w zalewie musztardowej… Ja takie trzy gatunki mając akurat w domu z reguły używam. Smacznego.